Glutamina jest endogennym kwasem, który często można odnaleźć w suplementach diety przeznaczonych dla sportowców. Jej stosowanie może przynieść wiele korzyści, do których zalicza się między innymi zwiększenie parametrów wydolnościowych oraz poprawę siły mięśni. Jej zbawienny wpływ odczuć mogą nie tylko osoby aktywnie uprawiające sport.

Czym jest glutamina?

Glutamina jest związkiem chemicznym, który zalicza się do grupy aminokwasów endogennych. Jej zdecydowana większość syntetyzowana jest w mięśniach szkieletowych. Jedynie 1/3 glutaminy może być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Pełni ona bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie. Bierze bowiem udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wspiera ponadto funkcje odpornościowe i wpływa na tkankę mózgową. Jednak to nie wszystko – jest również nośnikiem azotu w organizmie, a także poprawia czynność układu pokarmowego. Jak zatem widać jej działanie jest wszechstronne i wielowymiarowe.

Działanie glutaminy

Ciężkie ćwiczenia fizyczne mogą zmniejszać syntezę glutaminy, a przy tym zwiększać jej wychwyt e e przez komórki układu odpornościowego. Przekłada się to więc w bezpośredni sposób na obniżenie stężenia glutaminy, warto ją zatem uzupełniać. Przyspiesza bowiem znacznie regenerację mięśni po aktywności fizycznej. Jej działanie wpływa również na zwiększenie siły oraz wytrzymałości mięśni. Nic dziwnego, że jest tak popularna wśród sportowców wytrzymałościowych. Może także łagodzić objawy zmęczenia.

Dawkowanie glutaminy

Organizm ludzki jest w stanie przyjąć niewielkie dawki glutaminy naraz, dlatego trzeba rozpocząć od małych ilości, najlepiej 10 gram dziennie, w trzech podzielonych dawkach. P kilku tygodniach można już zwiększyć ilość o kolejne 10 gram. W efekcie nie może to być jednak więcej niż 40 gram dziennie, gdyż może to negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Odstęp pomiędzy kolejnymi dawkami musi wynosić kilka godzin. Jednym z popularnych preparatów jest chociażby Glutamine Powder XXL.

Kto powinien jej unikać?

Glutaminy nie powinni za bardzo stosować diabetycy, gdyż ich organizm może na nią nietypowo reagować. Większość przyjmowanej glutaminy w ich przypadku jest przetwarzana na glukozę przez wątrobę oraz nerki. Właśnie dlatego diabetycy muszą konsultować jej przyjmowania z lekarzem.